Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Αγρότες. Ας εξυγιανθεί κάποτε το σύστημα. Ας βοηθήσουμε τους πραγματικούς παραγωγούς


Μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνδυασμό με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων, σε λιγότερο από ένα μήνα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ένα ακόμα σπουδαίο μεταρρυθμιστικό μέτρο στην Ελληνική κοινωνία, που θα έχει προοδευτικό-αριστερό πρόσημο και στο οποίο οι πολιτικοί του παρελθόντος και τα δεξιά και αριστερά κόμματα αντέδρασαν χαϊδεύοντας για μια ακόμα φορά αυτιά και θωπεύοντας στην πλάτη την εκλογική τους πελατεία.
Ομιλώ για την καθιέρωση επιτέλους των βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες.
Θα σας πω τα θετικά του μέτρου αυτού, έτσι όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι:
Πρώτον: Θα πληρώσουν επιτέλους το σωστό φόρο οι μεγαλοαγρότες, που πριν πλήρωναν ελάχιστα με τον αυθαίρετο, ανά στρέμμα, υπολογισμό του εισοδήματος.
Δεύτερον: Θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στα εικονικά παραστατικά, με την αναγραφή υπέρογκων τιμών πώλησης από τους αγρότες στους μεσάζοντες και μεγαλέμπορους με αποτέλεσμα να διογκώνεται η τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων (ειδών πρώτης ανάγκης) στους τελικούς καταναλωτές και να αποκομίζουν τεράστια ποσά οι μεσάζοντες σε βάρος των καταναλωτών.
Τρίτον: Μπαίνει μαχαίρι στο καθεστώς του κατ΄εκτίμηση υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες που οδηγούσε και σε αδικίες σε βάρος των πραγματικών καλλιεργητών και σε τεράστιες κομπίνες με επιστροφές ΦΠΑ τεράστιων ποσών που βασίζονταν σε εικονικά στοιχεία.
Τέταρτον: Εκλογικεύεται το σύστημα εισροών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Πλέον ο κάθε αγρότης θα είναι υποχρεωμένος να ζητάει παραστατικά για όλες τις εισροές του (πετρέλαιο, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα κλπ), με αποτέλεσμα να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή σε κλάδους της οικονομίας που έκλεβαν, αφού ένας κρίκος της αλυσίδας δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να ζητάει επίσημα παραστατικά για να τα καταχωρήσει στα βιβλία του. Έτσι δεν θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή μόνον σε κάποιες μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που συναλάσσονται  με τον αγροτικό τομέα, αλλά και σε άλλες μεγαλοεπιχειρήσεις που ζητούσαν και λάμβαναν κατά κόρον παραστατικά που έμεναν αζήτητα από τους αγρότες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό το φαινόμενο σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες έπαιρναν από βενζινάδικα τα αζήτητα από τους αγρότες παραστατικά πώλησης πετρελαίου κίνησης και έτσι τα περνούσαν στα έξοδά τους και μείωναν τα κέρδη τους.
Πέμπτον: Είναι δυνατόν πλέον να ελεγχθούν καλύτερα τα πραγματικά κέρδη των μεσαζόντων αγροτικών προϊόντων. Η μη τήρηση μέχρι σήμερα βιβλίων εκ μέρους των αγροτών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή σε όλο το κύκλωμα, με παράλληλη διόγκωση των τιμών λιανικής πώλησης.
Συμπερασματικά (to make a long story short που λένε και οι πατριώτες μου) η καθιέρωση τήρησης βιβλίων για τους αγρότες θα κτυπήσει κυκλώματα φοροδιαφυγής ιδίως μεγάλης έκτασης, θα εκλογικεύσει το σύστημα διακίνησης προϊόντων, θα μειώσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές.
Σε αυτά που θα πρέπει να επικεντρώσουμε πλέον είναι δύο. Το ένα είναι να μην είναι γραφειοκρατικό και δαπανηρό το σύστημα τήρησης βιβλίων ιδίως για τους αγρότες που έχουν μονοκαλλιέργεια και πωλούν τα προϊόντα τους μία φορά το χρόνο. Γι΄αυτούς θα μπορούσε να προβλέπεται η άπαξ το χρόνο υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και δεύτερον και κυριότερο η πρόβλεψη αφορολογήτου, ώστε να μην υποχρεώνονται σε καταβολή φόρων οι μικροαγρότες.
Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου πέρσι τέτοια εποχή, έκλεισε με λαϊκίστικο τρόπο το μάτι στους λίγους οπισθοδρομικούς αγρότες και υιοθέτησε το αίτημά τους για τη μη τήρηση βιβλίων.
Ιδού το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου
http://aftodioikisi.gr/dimoi/nafplio-psifisma-simparastasis-stous-agrotes-tis-argolidas

Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς έχουν δυνατότητες να προχωρήσουν σε δράσεις για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και να μην υιοθετούν λαϊκίστικα αιτήματα, όπως αυτό της μη τήρησης βιβλίων από τους αγρότες και καταστροφολογικές λογικές, περί επισιτιστικής κρίσης και περί έωλων διαπιστώσεων ότι 7 εκατομμύρια στρέμματα έχουν μείνει ακαλλιέργητα κατά την εποχή της κρίσης που διανύουμε.
Ένα από τα πολύ άσχημα που γίνεται σήμερα, ιδίως στο Ναύπλιο, είναι φορείς της κοινωνίας μας, φορώντας το μανδύα του προστάτη των φτωχών, να μεσολαβούν στη μαζική πώληση αγροτικών προϊόντων από άλλες περιοχές, αγνοώντας τους ντόπιους παραγωγούς που μπορούν και αυτοί να διαθέσουν σε εξαιρετικές τιμές τα προϊόντα τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη της μεταφορά των προϊόντων από χιλιόμετρα μακρυά.
Η ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο μας και για άλλους κοινωνικούς φορείς και όσοι πράττουν το αντίθετο πρέπει να είναι πολιτικά καταδικαστέοι.
Θα μπορούσαμε να προβάλλουμε με συγκεκριμένο τρόπο το παραγόμενο στον τόπο μας μέλι από δραστήριους μελισσοκόμους. Να το κάνουμε μία επικερδή για όλους (παραγωγούς, μικροεμπόρους, τουριστικές επιχειρήσεις, καταναλωτές) υπόθεση. Μα είναι παντελώς απαράδεκτο να φέρνουμε μέλι από μακρυά και να το διαθέτουμε σε τιμή αρκετά υψηλή. Ντροπή....