Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι αδελφοί Ταβιάνι

Είχα πολλά χρόνια να δω Ιταλικό κινηματογράφο. Ίσως από το il postino, τότε, νομίζω το 1995. Σήμερα έκανα μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δω τη νέα (ίσως τελευταία) ταινία των δύο σπουδαίων υπερήλικων Ιταλών αδελφών σκηνοθετών .
Το έργο των ογδοντάρηδων αδελφών  Ταβιάνι "ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει"    είναι ένας ύμνος στην ελευθερία και τη δημοκρατία και ένα πολύ ισχυρό ράπισμα, δοσμένο με περίτεχνο τρόπο, κατά του αυταρχισμού, το λαϊκισμού και της αλαζονείας της εξουσίας
 Μία άλλη μαγευτική κινηματογραφική παράσταση στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, τον οποίο κάποια καλόπαιδα (όχι Χρυσαυγίτες) έκαψαν  πριν από μερικούς μήνες
Γύρισα σπίτι γεμάτος. Άνοιξα το πισί, Τί το ήθελα; Αντί να αγνοήσω την επικαιρότητα έψαξα στο διαδίκτυο για "φρέσκιες" ειδήσεις. Και τότε ανακάλυψα ότι  στο Ναύπλιο έγινε εκδήλωση συμπαράστασης στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα της Γάζας.
Αν είναι δυνατόν. Να μαζεύεται κόσμος, όχι για να δείξει τη συμπαράστασή του στους παλαιστίνιους, αλλά σε έναν βουλευτή, που είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί αύριο ή μεθαύριο ελεύθερος από τους Ισραηλίτες.. Τί είναι αυτή η εξουσία και πόσο επηρεάζει τα μυαλά των ανθρώπων; Ο βουλευτής ανέβηκε στο πλοίο για τη Γάζα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα Ισραηλίτικα πλοία δεν θα επιτρέψουν την προσέγγιση του σε λιμάνι της Γάζας. Το έπραξε αυτό, είμαι βέβαιος, ως μια συμβολική πράξη υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανε για δική του προβολή. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό που θα επιθυμούσε σήμερα είναι μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων. ΄Οχι για την πάρτη του, αφού έτσι κι αλλιώς, ως κοινοβουλευτικός δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Δεν είναι ηλίθιοι οι Ισραηλίτες για να τον πειράξουν. Ελπίζω, γυρίζοντας ο βουλευτής στην Ελλάδα να καταδικάσει τη συγκέντρωση συμπαράστασης που έγινε γι΄αυτόν σήμερα στο Ναύπλιο.
Μαζί με την αλαζονεία της εξουσίας, χεράκι-χεράκι πάει και η κολακεία.
Και αυτό το είπαν στο σημερινό έργο που είδα ο Πάολο και ο Βιτόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου